Publicaties

Nieuw positivisme

Trendwatchers Hilde Roothart en Irene Ras signaleren een nieuwe periode van positivisme. In ’Goed Boek – Tien kansen voor een betere toekomst’, dat binnenkort verschijnt, beschrijven ze dit idealisme dat vorm krijgt met behulp van de nieuwste middelen. Trouw besteedt de komende weken aandacht aan deze tien kansen. Als eerste op 6 maart 2010: Langzaam en Duurzaam.

Langzaam: Voorbeeldig leven


Gemak en snelheid waren jarenlang de kernwoorden in de Hollandse keuken. Zo eenvoudig komen we daar nog niet vanaf, maar in de toekomst mag het allemaal weer een stuk langzamer bij kookgelegenheden. Want langzaam is beter. Samuel Levie werkte tijdens zijn studie politicologie als kok in de horeca. Koken is zijn hobby en toen hij in 2008 de Slowfood-conferentie in Turijn bijwoonde, viel alles op zijn plaats. „Op de conferentie sprak ik een Peruaanse boer wiens cacaoplantage kapot was gemaakt door de overheid. Hij vertelde dat hij werd afgesneden van de watertoevoer, simpelweg omdat een grote multinational een monopoliepositie had opgeëist bij de Peruaanse overheid.” Lees verder
Bron: Trouw, 6 maart 2010
Irene Ras

Duurzaam: Lowlands inspireert

Wat op festival Lowlands ooit begon met biologisch afbreekbare koffiebekertjes is inmiddels een aparte tak van sport geworden. Duurzaam uitgaan klinkt niet hip, toch zijn er steeds meer voorlopers in het uitgaanscircuit die er prat op gaan. Publieksonderzoeken onder Lowlandsbezoekers wijzen het telkens weer uit: festivalbezoekers vinden milieu belangrijk. In de enquetes wordt echter nooit gevraagd of men meer zou willen betalen voor een festival van duurzame aard. Lowlandsorganisatie weet namelijk al wat het antwoord is: ‘Nee’.
Bron: Trouw, 6 maart 2010
Irene Ras

Bewust: Kies weloverwogen


Als consument voelen we ons vaak onmachtig. Toch groeit onze invloed. Door eigen toedoen, maar óók dankzij fabrikanten. Grote maatschappelijke problemen kunnen we als consument niet in ons eentje oplossen. Maar de ene burger kan wel de andere burger online inlichten, zoals Foodlog doet. „Mensen weten niks over hun eten”, zegt Dick Veerman. „Over hoe het gemaakt wordt, hoe het op je bord komt. Foodlog.nl gaat over eten en wat je erover weten wilt. Het wil mensen informeren.” Veerman is opgeleid als taalkundige en filosoof. Hij was werkzaam als consultant en in de bankwereld. Nu wijdt hij zich fulltime aan Foodlog, met hulp van vele voedingsexperts. Lees verder
Bron: Trouw, 13 maart 2010
Irene Ras

Lokaal: Liefde voor de regio

Massaproductie heeft zijn hoogtijdagen gehad. Het is tijd voor kleinschalig en lokaal. Zelfs voor de grote massa. Niet alleen voedsel, maar ook gebruiksvoorwerpen krijgen steeds vaker een regionaal karakter. Toen industrieel ontwerpster Lonny van Ryswyck werd uitgenodigd voor een researchproject in de Noordoostpolder, aarzelde ze. Maar sinds haar onderzoek is ze om. “Ik ben verliefd op Nederland en al helemaal op de Noordoostpolder.” Samen met Nadine Sterk vormt ze Atelier NL. In samenwerking met Tichelaar Makkum hebben ze een servieslijn ontworpen van klei uit diverse regio’s van Nederland.
Bron: Trouw, 20 maart 2010
Irene Ras

Zinvol: Duurzaam design


Lange tijd kon het niet op in de wereld van design. In hoog tempo brachten fabrikanten nieuwe trendgevoelige producten op de markt die wel wat mochten kosten. Goed voor een paar seizoenen. Steeds meer labels en ontwerpers laten een ander geluid horen, noem het sociaal-maatschappelijk design. „Je zou ze in de nor moeten zetten. Mensen die een hoge prijs vragen voor design dat je na een paar jaar al weer weg kunt gooien.” Harm Scheltens is eigenaar van meubelmerk Pastoe. Als beginnend directeur haalde hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw het designlabel uit het slop. Lees verder
Bron: Trouw, 26 maart 2010
Irene Ras

Eerlijk: Mode met een missie

Merunisha Moonilal heeft sinds vier jaar haar eigen label. Al haar kleding wordt gemaakt in een klein atelier is Polen. De makers zijn verzekerd van goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon. “Ja, ik wil hele mooie kleding maken, en ja, ik wil een succesvol modelabel hebben. Maar ik kan het niet maken om dat ten koste van anderen te doen. Van mensen die ook hun kinderen moeten voeden. If we grow, we grow together.” Dat betekent wel dat haar prijskaartje hoger is dan gemiddeld: een Moonilal-jurk begint bij 230 euro.
Bron: Trouw, 2 april 2010
Irene Ras

Slim: Spraakmakende architectuur


Een watertoren, een graansilo, drie kerken, een school: voor architectenbureau Zecc heeft elke willekeurige ruimte wel woon- of werkpotentie. “Herbestemming is de opgave van de toekomst”, aldus Marnix van der Meer, oprichter van Zecc. Van der Meer en zijn team verbouwen voortdurend bestaande panden tot duurzame woning of kantoor, maar als het aan hen ligt mag dat op grootschaliger niveau. Van der Meer: “In Nederland zijn we soms te behoudend. Als er van een leegstaande kerk een kantoor kan worden gemaakt, gaat de buurt protesteren.”
Bron: Trouw, 9 april 2010
Irene Ras

Echt: Koken zonder sterren


Exclusief vermaak had in Nederland lange tijd een enigszins bombastisch karakter. Inmiddels doorzien we de maniertjes van verleiding. Het moet wel echt zijn. “De eerste reactie van collega’s was: ben je wel normaal?” Michel Kagenaar was 34 jaar toen hij zijn eerste Michelinster kreeg. Vijf jaar later leverde hij hem uit eigen beweging weer in. “Ik wilde terug naar waar het werkelijk om gaat: goed eten. Niet de poeha.” Michel Kagenaar staat vanaf zijn dertiende in de keuken. Zijn passie is mensen te laten genieten, maar een Michelinster werkte dat steeds meer tegen. Luxe verhulde waar het om moet gaan. Dus werden de chique leren stoelen weggeven aan vrienden en familie, de tafels gedoneerd aan kringloopwinkels. Het hele restaurant moest leeg.
Bron: Trouw, 16 april 2010
Irene Ras

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s