Manifest

Project Hoop is een weblog over maatschappelijke innovatie. Door de kredietcrisis is gebleken dat er fouten zijn gemaakt op financieel gebied. De fouten zijn op het eerste gezicht gemaakt door bankiers, investeerders en anderen uit het financiële circuit. Maar wij allen hebben aan deze manier van consumeren en produceren meegedaan door producten en diensten te kopen die we ons eigenlijk niet konden veroorloven: leven op krediet.

Het doel van dit weblog is het bieden van tien kansen voor een betere toekomst na de kredietcrisis. Aan deze crisis liggen grote problemen ten grondslag. Als we niets aan deze problemen doen verandert de crisis in een recessie en uiteindelijk in een depressie. De grote problemen zijn het armoedeprobleem, het voedsel- (en water-)probleem, het energieprobleem en het klimaatprobleem.

Het is tijd voor bezinning en voor een omslag in het denken. We moeten op zoek naar andere manieren van consumeren en produceren. Een manier die onze bronnen niet verbruikt maar weer energie toevoegt aan de aarde èn aan onszelf. Elke crisis, een persoonlijke, maar ook een financieel-economische, is niet alleen een bedreiging maar ook een kans. Daarvoor moeten consumenten zich wel bewuster worden van hun consumptiegedrag en moeten aanbieders overgaan op mens- en milieuvriendelijke vormen van produceren.

We moeten een omslag maken van denken in termen van welvaart (economische groei en winst) naar het denken en werken in termen van welzijn (maatschappelijke groei en winst). Deze maatschappelijke doelstelling vereist een gezamenlijke inspanning van overheden, bedrijven en organisaties, burgers en consumenten. Wij, trendwatchers van Trendslator en TRNDnew, hopen daar met Project Hoop en dit weblog een bijdrage aan te kunnen leveren.

Advertenties

5 Reacties op “Manifest

 1. Geweldig project. Hoop dat het aanslaat. Ik vind het toch weer heel verrassend te zien dat jij nagenoeg dezelfde kernwaarden hanteert als ik, het is alsof ik mijn eigen Powerpoint lees. Terwijl we elkaar niet echt kennen of samenwerken. Wat maar weer aantoont dat er zoiets als een Zeitgeist bestaat. Op verschillende plekken ontstaan dezelfde ideeen, en die versterken elkaar.
  Marcel Bullinga, Future Check

  Mooi initiatief, benieuwd wat het zoal oplevert.
  Astrid Prummel, Adformatie

  Ook ik vind Project Hoop een inspirerend initiatief en het heeft mij zeker aan het denken gezet. Als het mogelijk is, stuur ik mijn bijdrage als ik terug ben van mijn reis door Brazilië.
  Malou van der Molen

  Ik vond het leuk om hier over na te denken, en nog leuker om de hoop en inspiratie van anderen te lezen. Een leuk initiatief!
  Dick van Bokhorst, ConQuaestor

  Ik zat toevallig van de week te lezen over Project Hoop. Spannend idee! Ik ben benieuwd hoe Project Hoop zich ontwikkelt!
  Irene Westerbeek

  Wat een mooi initiatief en een erg duidelijk manifest.
  Ista Boszhard

 2. Machteld Nijhuis

  Geweldig project! Het zorgt voor positieve energie en nieuwe impulsen. Het is leuk om te zien hoe een ieder tegen het idee van ‘hoop’aankijkt want dat is altijd verschillend en toch zo overeenkomstig. Het geeft hoop om te lezen en te zien wat de hoop van andere mensen is. Hopelijk wordt het een wensput waarin iedereen zijn positieve gedachten kan leggen zodat die kan groeien tot een wereldwijde wensput vol hoop waar iedereen uit mag putten.

  Succes!

 3. De tijd is dus rijp voor cooperatief kapitalisme. De aandeelhouders van ABN Amro, lees de staat, heeft 12 mrd betaald voor de bank. De klanten hebben een paar honderd miljard in de bank gestopt. Wie bepaalt? en waarom zijn de klanten dan geen eigenaar? Waarom hebben de klanten/rekeninghouders de bank niet gekocht en/of gered? Organisatie en communicatie schoten te kort om dit te realiseren. Maar hoe vaak en hoe lang nog?

  Albert Hamminga, ConQuaestor

 4. Teresa Kloosterhuis

  Ik ben bezig in Goed Boek, wat een energie! Heerlijk om te lezen hoeveel initiatieven genomen worden en hoe je zelf kan bijdragen aan een betere wereld. Ben al druk bezig op Stoere Vrouwen en Treemagotchi!

 5. hoihoi, is er nog ruimte voor het initiatief voetprintcooking in het Goed Boek of op deze website; 100 duurzame recepten voorzien van een voetafdruk en evenzoveel tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s